
Curs de Programare/TIC în Constanța
Deși în ziua de azi s-ar părea că toți copiii sunt experți în materie de tehnologie, foarte puțini știu de fapt să folosească un calculator la adevărata lui valoare. Action Kids vă oferă un curs de programare și TIC captivant, care nu se limitează doar la conținutul programei școlare, dar care în același timp rămâne la un nivel accesibil elevilor, evitând excesul de noțiuni teoretice și punând accentul pe practică.
Vârsta minimă recomandată pentru curs este de 12 ani. Nu sunt necesare cunoștințe avansate de matematică, peste nivelul programei școlare, însă elevii ar trebui să aibă rezultate bune la această materie, sau cel puțin să nu se teamă de ea. Este necesar ca elevii să știe să lucreze cu calculatorul la un nivel elementar (să deschidă/închidă programe, să caute informații pe internet, etc.). Este de asemenea recomandat ca elevii să aibă cunoștințe elementare de limba engleză. Elevii pot participa la curs cu laptopurile proprii. Elevii care nu au acces la un laptop propriu vor folosi unul dintre calculatoarele din centrul Action Kids.
Deși nu toți vor ajunge să lucreze în domeniul IT, acest curs este util tuturor, ajutându-i să ia decizii informate în domeniul tehnologiei și siguranței datelor. În ziua de azi, abilitățile de lucru cu calculatorul sunt necesare în aproape toate domeniile, iar cursul îi ajută pe elevi ca în loc de consumatori neinformați de „conținut digital”, să utilizeze tehnologia cu responsabilitate și în cunoștință de cauză.
Trebuie menționat că acest curs nu este unul de „meditații la TIC/informatică”, cu toate că îi poate ajuta pe elevi să înțeleagă mai bine conținutul programei școlare. Mai degrabă, acest curs se adresează elevilor care doresc să își îmbogățească cunoștințele în domeniul IT într-un context extrașcolar, lipsit de constrângerile și presiunile notelor și lucrărilor de control, care le poate oferi ocazia elevilor să se familiarizeze cu unele noțiuni înainte de a le întâlni la clasă.
Ce predăm
Tehnologiile pe care le predăm variază în funcție de interesele elevilor și de experiența acestora. Mai jos este o listă cu principalele programe și tehnologii cu care lucrăm. Pe lângă acestea, putem introduce în curs și alte programe sau tehnologii dacă elevii sunt interesați și au cunoștințele necesare.

Scratch
Limbajul de programare grafic, pentru începători. Cu Scratch se pot crea simple animații 2D, materiale interactive și jocuri simple. Limbajul este complet grafic, programarea se realizează aranjând blocuri cu comenzi pe ecran. Scratch este disponibil atât în limba română cât și în limba engleză.
Scratch face parte din programa școlară în vigoare.

Godot
Godot este un sistem integrat pentru dezvoltarea de jocuri și aplicații interactive („game engine” în limba engleză). Godot poate fi folosit pentru a crea atât jocuri 2D cât și jocuri 3D, însă la Action Kids ne concentrăm pe partea 2D, datorită cunoștințelor matematice mai avansate necesare pentru a lucra în 3D. Programarea în Godot se face printr-un limbaj numit GDScript, foarte asemănător cu limbajul Python.
Godot este un sistem profesional, folosit de numeroși programatori din întreaga lume pentru a crea jocuri pentru calculator, console și telefoane mobile. Există mii de jocuri create cu Godot.

HTML/CSS/JavaScript
Împreună, HTML, CSS și JavaScript reprezintă baza tuturor site-urilor de pe Internet. La Action Kids predăm elevilor noțiunile fundamentale ale acestor tehnologii. Scopul nu este atât de mult a-i învăța pe elevi să creeze site-uri Web, ceea ce poate fi extrem de complex, ci de a-i învăța despre diferitele riscuri pe care aceste tehnologii le pot prezenta, pentru a-i ajuta pe elevi să se ferească de nenumăratele escrocherii, atacuri și viruși informatici de pe Internet.
Tehnologiile web HTML fac parte din programa școlară.

Astro Pi
Astro Pi este un proiect educațional transdisciplinar realizat de Agenția Spațială Europeană în colaborare cu Fundația Raspberry Pi. În cadrul proiectului, elevii scriu programe în limbajul Python care sunt trimise să ruleze pe calculatoarele Raspberry Pi de pe Stația Spațială Internațională.
Raspberry Pi este un calculator cât un pachet de cărți de joc, dar foarte capabil, care stă la baza calculatorului Astro Pi. Calculatoarele Astro Pi sunt dotate cu un modul de măsurători, cu senzori care pot măsura temperatura, presiunea, umiditatea și alte condiții de la bordul Stației.
Alte programe și tehnologii cu care putem lucra, dacă elevii sunt interesați și au cunoștințele necesare:
- Editare grafică 2D raster și vectorială (necesară pentru lucrul în Godot) – Gimp, Inkscape
- Editare grafică 3D (începând cu clasa a VIII-a) – Blender
- Noțiuni de securitate informatică – rețele, conturi, parole, comportament responsabil pe Internet și tehnologii de acces de la distanță